“State Certificate of Language Proficiency (KPG): Structural components of the Test Selection Database”
P. Arvanitis – P. Panagiotidis.
In the proceedings of the 13rd. International Conference in Linguistics, organised by the Greek Applied Linguistics Association (GALA), Aristotle University of Thessaloniki, pp.128-143. Thessaloniki, December 11-14, 2003.
Η εργασία αυτή παρουσιάζει την ηλεκτρονική Βάση Επιλογής Δοκιμασιών που κατασκευάστηκε για τις ανάγκες των εξετάσεων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας για τη γαλλική γλώσσα. Στην εργασία καταγράφονται τα πιστοποιητικά γλωσσομάθειας που χορηγούνται στην Ελλάδα και ταξινομούνται σύμφωνα με την κλίμακα που προτείνεται στο "Ευρωπαϊκό κοινό πλαίσιο αναφοράς για τις γλώσσες" του Συμβουλίου της Ευρώπης, ενώ, παράλληλα, επισημαίνονται οι ιδιαιτερότητες του ΚΠΓ σε σχέση με αυτά, οι οποίες και επιβάλλουν την ανάπτυξη μιας Βάσης Δοκιμασιών.
Το πρόβλημα που τίθεται κατά τον σχεδιασμό μιας τέτοιας Βάσης είναι η πρόβλεψη της ποικιλότητας που παρουσιάζουν τα είδη του λόγου και η μορφή των κειμένων –προφορικών, γραπτών, πολυτροπικών –, καθώς και το πλήθος των χαρακτηριστικών που τα ταυτοποιούν: το πεδίο αναφοράς, η ιδιότητα του ομιλητή ή του συντάκτη, οι γλωσσικοί και εξω-γλωσσικοί δείκτες (60 για καθένα από τα επίπεδα), το επίπεδο γλωσσομάθειας στο οποίο αντιστοιχεί το κείμενο, η ενότητα της εξέτασης για την οποία προορίζεται, η έκταση/διάρκεια του κειμένου, οι νομικές δεσμεύσεις που μπορεί να υπάρχουν, κ.τ.λ. Ακόμη ένα πρόβλημα θέτει η συνεχής τροφοδοσία και η διαχείριση των δεδομένων μιας τόσο σύνθετης Βάσης Δεδομένων. Επιπροσθέτως, η Βάση θα πρέπει να ακολουθεί τα διεθνή πρότυπα μέτρησης, ώστε να εξασφαλίζεται η αξιοπιστία του συστήματος. Στο κείμενο εκτίθενται αναλυτικά η μεθοδολογία σχεδιασμού της Βάσης, η αρχιτεκτονική της, καθώς και οι αρχές που την διέπουν σε ό,τι αφορά τους γλωσσικούς στόχους, τις εξεταζόμενες δεξιότητες και την τυπολογία των ασκήσεων. Αναλύονται επίσης, το ηλεκτρονικό περιβάλλον διαχείρισης της βάσης, ο τρόπος ενημέρωσης και συμπλήρωσής της με νέο υλικό, καθώς και ο τρόπος επιλογής των τελικών δοκιμασιών για τις εξετάσεις με βάση τις παραμέτρους που ορίζει ο εξεταστής. Για την παρούσα εργασία, απαιτήθηκε ο σχεδιασμός και η υλοποίηση μιας πρωτότυπης Βάσης Δεδομένων που ανέλαβε ο γράφων.
Get the full paper here - Aristotle University of Thessaloniki-Digital repository