"Electronic environments for language learning and language resources. Needs and perspectives"
In Proceedings of the 3rd International Conference; Foreign Language Teaching in tertiary Education. Epirus Institute of Technology, Igoumenitsa 2005.
Στη παρούσα εργασία επιχειρείται μια σύντομη καταγραφή των ιδιαίτερων αναγκών που υπάρχουν στη γλωσσική διδασκαλία στη τριτοβάθμια εκπαίδευση και παρουσιάζεται μια πρόταση επίλυσής τους με την χρήση σύγχρονων ηλεκτρονικών περιβαλλόντων. Η σύγχρονη τάση να χρησιμοποιείται το ∆ιαδίκτυο με την τεχνολογική του υποδομή, ως κύρια πλατφόρμα ανάπτυξης ηλεκτρονικών περιβαλλόντων διδασκαλίας έχει οδηγήσει και σε αντίστοιχη ανάπτυξη του εκπαιδευτικού λογισμικού.
Στη σημερινή τους μορφή τα ηλεκτρονικά περιβάλλοντα δεν διαφέρουν σημαντικά από τις δικτυακές πύλες που είναι γενικής φύσεως και χρήσης. Στο χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αν και δεν υπάρχουν πλήρως ανεπτυγμένα περιβάλλοντα γλωσσικής διδασκαλίας, η χρήση τους ενδείκνυται ιδιαίτερα επειδή, το κοινό στο οποίο απευθύνονται είναι μεγαλύτερης ηλικίας, έχει αναπτύξει ατομικές στρατηγικές μάθησης και πιθανώς έχει ικανοποιητικές δεξιότητες χειρισμού των Νέων Τεχνολογιών. Η ανάπτυξη τέτοιων περιβαλλόντων στηρίζεται πρωτίστως στην δημιουργία των πόρων του μαθησιακού υλικού που περιέχουν.
Έτσι κύριο σημείο αναφοράς των περιβαλλόντων αυτών είναι το μαθησιακό αντικείμενο. Ως τέτοιο ορίζεται κάθε μαθησιακή οντότητα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί αυτόνομα, να συντεθεί, να διανεμηθεί και να επαναχρησιμοποιηθεί κατά την διάρκεια μιας μαθησιακής διαδικασίας που υποστηρίζεται από τις Νέες Τεχνολογίες. Η μαθησιακή οντότητα μπορεί να περιλαμβάνει ένα γραμματικό φαινόμενο με παραδείγματα χρήσης, ένα συντακτικό φαινόμενο, μια άσκηση κατανόησης ή ελέγχου σε συνδυασμό με ένα ηχητικό ή ακουστικό κείμενο, κ.ά. Στην εργασία παρουσιάζονται οι βασικές μεθοδολογικές αρχές που προτείνεται να εφαρμόζονται κατά τον σχεδιασμό μαθησιακών οντοτήτων, πως μπορούν να ενταχθούν σε πλήρη ηλεκτρονικά περιβάλλοντα διδασκαλίας, και αναλύονται οι πιθανές χρήσεις τους.
Get the full paper here - Aristotle University of Thessaloniki-Digital repository